Ay RASSOR ile Yeniden Keşfedilmeyi Bekliyor

NASA’nın yeni uzay keşif cihazı RASSOR şu anda prototip aşamasında olan, bir benzerinin aya gönderilmesi planlanan maden arama amaciyla yapilan bir robot. Bu robot hem otomatik hem de mobil olarak kontrol edilebilen mobil bir platforma sahip; bu özelliğiyle de uzayda sürdürülebilirliği oldukça yüksek.

İsim olarak açılımı Regolitik İleri Düzey Yüzey Sistemleri Operasyon Robotu (Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot) (=Regolith: Sert kayaların üzerinde oluşan hetrojen madde) olan RASSOR “razer” olarak telafuz edilmektedir. RASSOR’un uygulamalarına linkten ulaşabilirsiniz. Ön plana çıkan özellikleri: hafif oluşu, düşük yer çekimi adaptasyonu, çok yönlülüğü, güvenilirliği ve sürdürülebilirliğidir.

Buldozerler gibi kepçe görevi gören uzuvları vardır. Ayrıca hareketli kollara montelenmiş variller tank haznesi gibi görev almaktadırlar. Bu sayede istendiğinde azar azar madde alınabilirken istendiğinde tek seferde fazlaca madde alınabilmektedir. Bunların yanı sıra bu variller RASSOR’un bacakları görevini de üstlenmektedir. Engellerin aşılmasında, adım atmada, tırmanmada ya da Z pozisyonu alırken (toplanan maddenin dökülmemesi için) bu variller ana görevi üstlenmektedirler. Variller yukarı pozisyondayken RASSOR’un boyu 76cm olmaktadır. (Bkz. Resim1)

 

rassor

Resim1: RASSOR Kaynak: NASA

Tasarım olarak önceki benzerlerine göre daha büyük ebatlara sahiptir. Uzay keşif cihazlarının tasarımındaki en büyük sıkıntısı genellikle ağırlıkları ve boyutlarıdır; hafif ve ufak olmalıdır ancak düşük yer çekiminde düzgün olarak çalışılabilecek kadar ağır ve de büyük olmalıdır. Tüm bu zorluklara rağmen RASSOR düşük yer çekiminde istenilen kararlılıkta yüklenebilir, yük taşıyabilir (Ay’da yer çekiminin Dünya’dakinin 1/6 sı olduğu göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır). RASSOR’un her ,iki yanında da kazıya uygun birbirine zıt yönde de dönebilen ve her yönden kazı yapabilen uzuvları vardır. Boyu 76cm, ağırlığı 45kg’ın üzerindedir. 900kg’ın üzerinde yük taşıyabilir ve bu taşıma işlemini benzerlerinin kilosu 2000$’lık maliyetinin çok daha altında yapabilmektedir. Böylece düşük maliyetle yüksek verimlilik sağlamaktadır. Robotun genellıkle %90 ı yakıt ile doludur.

RASSOR’un ana görevi Ay’dan aldığı toprağın içindeki kaynakları toplayarak bir başka makineye aktarmaktır. Bu makine ayda çalışma yapacak astornotlara uygun ortam saglamakta temel inşa görevlerini yapacak bir makinedir. Aslında bu görev RASSOR için çok uygun bir görev değildir çünkü 20kg toprak alabilmek için saniyede bir defa yukarı doğru ivmelenmesi gerekmektedir bu da oldukça fazla vakit kaybettirdiğinden görevi tamamlaması günde 16 saat çalışarak 5 yıl kadar uzun bir zaman alacaktır.

NASA’nın RASSOR’dan sonraki hedefi, RASSOR’un daha uzun süre kesintisiz çalışabilen bir modelini tasarlamaktır. Bu modeli sadece Ay’da değil, Dünya’da da ulaşılması zor ve tehlikeli yerlerdeki kazı ve madencilik çalışmalarında kullanılacaktır. Uzaktan kontrolü sağlamak amacıyla kablosuz haberleşme sistemi, telesistem ve gömülü geçirgen kameralar bulunmaktadır. Bu sayede robot görev kapsamına göre programlanabilecek ve görevini otomatik olarak sürdürebilecektir.

RASSOR NASA’nın Florida’daki test merkezi Kennedy Space Center da denendi. Prototipi kauçuk benzeri bir maddeden yapılmıştı fakat orijinali için sağlam bir metal kullanılması planlanmaktadır. Ikinci versiyonu için kepçe ve tank sistemi tekrar tasarlanacaktır çünkü RASSOR testte çakıl ve dişlileri arasına sıkışan kum taneleri yüzünden %100 başarı sağlayamamıştır ve bu alanlarda kullanılabilecek RASSOR 2 şimdiden planlanmaya başlamıştır. 2014’te tamamlanacağı öngörülen RASSOR 2’ye yeni özellikler de eklenmesi beklenmektedir.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş