İlk ve En Eksiksiz Biyonik Adam Rex

Rex, insan bedeninin yeteneklerini taklit edebilen, hatta onu geçebilen son protez ve biyomimetik teknolojisinin ürünü olan insansi bir robot. Görebilen, konuşabilen ve insanlarla iletişime geçebilen gerçek bir biyonik adam olmasının dışında, Rex birçok özelliğiyle sıradan biri. En önemlisi de insansı bir robot olarak, ilk biyonik adam ve şimdiye kadar laboratuvarlardan çıkan en eksiksiz tasarım.

Rex, insansı robot el yapımında uzmanlaşmış İngiliz Shadow Robot Şirketi işbirliğiyle, İngiliz televizyon şirketi ve Darlow Smithson Prodüksiyon (DSP) tarafınca tasarlandı.

Tasarımda kullanılan parçalar piyasadaki farklı kaynaklardan ve medikal teknoloji araştırmalarından elde edildi. mesela yapay organların bazıları türünün prototipi. Rex’in tüm organları ve uzuvları 18 üniversitenin laboratuvarlarında geliştirildi ve Shadow Robot Şirketi üst düzey üretilmiş parçaları birleştirdi.

İsviçre’deki Zürih Üniversitesi’nden Psikolog Dr. Bertolt Meyer, protez teknolojisi sayesinde biyonik bir ele sahip ve kendisi, Rex’in silikondan yapılan biyonik başının modeli olması için DSP tarafından davet edilmiş. “How to Build a Bionic Man” (Nasıl Biyonik Adam Yapılır) belgeseli bu sürecin sonucu.

Rex’in kahverengi gözleri, irislerinin arkasında da, gözüyle etrafını süzüyormuş izlenimi veren retina implatına sahip. Rex’in optik sinyalleri yapay retinaya gönderen bir de gözlüğü var. retina sinyalleri robotun merkezi işlem birimi olan beynine gönderebiliyor. Sinyaller, kulaktaki salyangoz tarafından da kullanılabiliyor. Rex’in nesnelerin yerini belirlemesi, nesneleri hareket ettirmesi ve kavraması için en son görüntü tanıma algoritmaları kullanıldı.

Rex neredeyse 2m uzunluğunda, gelişmiş protez uzuvları var, kollarının 26 derecelik hareket açısı bir insanınkine yakın ve kendi kendine öğrenebilme yeteneğine sahip. Bacakları, Yeni Zellanda’daki Rex Bionics tarafından tasarlanmış iskeletin bir başka versiyonu. Bacaklarda, insan baldırı ve aşil tendonunun hareketini taklit edebilmek için motor ve yay sistemi kullanılıyor ve robot yardım almaksızın yürüyebiliyor. ABD’nin Massachusetts eyaletindeki MIT Media Laboratuvarı’nda bir yan ürün olarak tasarlanmış iWalk Biom’un mekanik ayaklarına sahip.

Böbrek, pankreas gibi doğruca homeostatik sistemlere bağlanan kalıcı olarak implant edilen, kendi kendini düzenleyen, yapay iç organlarla ilgili araştırmalar yapılmakta. Benzer şekilde, Biyonik Adam’ın organları da aynı teknolojiye sahip. Rex’in kalp nakli bekleyen hastalar için tasarlanmış ve pille çalışan bir kalbi var. Rex’in aynı şekilde, akciğer sistemi, modifiye edilmiş polimer damarlardan oluşan bir ağda yapay kan dolaşımı, kanını temizleyen biyonik bir dalağı, kan şekerini sabit tutmaya yarayan yapay bir pankreası ve bir de nefes borusu var.

Rex bir yere kadar yapay zekaya da sahip. Böylece eğer biri ona bir şey söylerse kulağındaki saylangoz implantı sayesinde onu dinliyor ve cevap vermek için ses sentezleyici kullanıyor. Eğer konuşurken takılırsa, kendi yanlışını düzeltebiliyor. Dahası, Ralph Lauren ve Eminem’i çok seviyor.

Independent gazetesinin bildirdiğine göre: Shadow robot ekibi yetkilileri, vücudumuzdaki çok sayıdaki uzuv ve organın değiştirilebileceğine şaşırdıklarını söylüyor. Karın gibi hayati organların bazılarının eksik olduğunu; ama bir insanın yüzde 60-70’inin etkin olarak yenilenebileceğini vurguluyor.

Video Kaynağı: Channel 4

Her ne kadar ileri biyomimetik teknolojisi, ABD’deki Gıda ve İlaç İdaresi tarafından henüz onaylanmamış olsa da; neredeyse her uzuv ve organı kolayca değiştirmek insanlığın geleceğinde bir ihtimal olduğundan,   bu çalışma tıbbi gelişmeler ve yenilikler açısından oldukça önemli. Rex sayesinde artık insan bedeninin 2/3’ünün kopya edilebileceğine inanılıyor. Gelecek için ümit edilenlere bir örnek olarak: yapay böbreğin 2017’de klinik denemelerde yer alması bekleniyor.

Biyonik Adam’ın maliyeti yaklaşık olarak bir milyon dolar, bu nedenle Rex ‘Milyon Dolarlık Adam’ olarak da biliniyor. Rex 7 Şubat ve 11 Mart tarihleri arasında İngiltere’de Londra Bilim Müzesi’ndeki Who Am I? (Ben Kimim?) galerisinde görülebilir. Her ne kadar bir İngiliz televizyon programı için yapılmış olsa da Rex yakında Amerika’ya da gidecek. Sergilerinin ardından Rex, Londra’ya geri getirilecek ve parçaları tedarikçilerine gönderilmek üzere Shadow Robot Şirketi tarafından parçalarına ayrılacak.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş