Industrial Perception: 3 Boyutlu Vizyon Sahibi Robotlar

Robotlar gün geçtikçe laboratuvarlardan çıkıp günlük hayattaki yerlerini alıyor. İş dünyasında robotların ne kadar yaygınlaştığı 60 Minutes programının son bölümlerinden birinin konusuydu. Bu programda izleyebileceğiniz şirketlerin çoğu ürettiklerini, geçen hafta ABD’nin Chicago eyaletinde gerçekleşen Automate Show’da sergiledi. Industrial Perception, Inc. (IPI) de onlardan biriydi. Bu şirket, Amerika’da imalat ve lojistik alanında kullanılmak üzere başlıca robotları üretmeye odaklı bir kuruluş.

Gerçekleşen Automate Show; yüksek teknolojili yeni nesil akıllı robotların lojistik, dağıtım ve üretim pazarında yer alabileceğini gösteriyor. Rethink Robotics’ın iki kollu robotu Baxter ve Adept Technology’nin mobil robotu Lynx, bu endüstriyel otomasyon teknolojisinin öne çıkan örnekleri olarak verilebilir. Bugün fabrika üretimine yardımcı olan bu makineler, eğer maliyetleri düşerse, gelecekte temel robot uygulamalarını yönetecek konumda olacak.

Bir robot geliştirme şirketi olan Willow Garage’da 2 ve 3 boyutlu görsel algoritmalar ve robot hareketlerinin planlaması üzerine çalışan bir grup yazılım mühendisi IPI’yı kurmaya karar verir. Bunun üzerine, Mart 2012’de ABD’nin California eyaletinde Kurt Konolidge ve Gary Bradski tarafından IPI kurulmuştur. IPI’ın amacı: nesneler arasındaki farkı ayırt edebilen, bir yığın içinde bile olsa nesnelerin yerini değiştirebilen ve bunları yaparken herhangi bir kazaya mahal vermeden güvenle bunu yapabilen, 3 boyutlu vizyona sahip yüksek teknoloji ürünü robotlar yaratmak. Kutuları seçip alabilmede; konteynerler, kamyonlar ve taşıyıcılar arasındaki karışık düzeni otomatik yönetmekte ilerlemek hedefleniyor.

IPI teknolojisi, geçen on yıldır üniversitelerde ve araştırma laboratuvarlarında mevcut olan ya da geliştirilmekte olan teknolojilere dayanıyor. Fakat IPI sayesinde farklı teknolojik gelişmeler bir araya getiriliyor ve zor bir işin üstesinden gelmek için kullanılıyor.

Daha fazla bilgi için şirketin web sitesini ziyaret edebilir ya da aşağıdaki linke bakabilirsiniz:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Plo7SH9aBgg

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş