Madenci robotlar tasarlanacak ve kullanıma sunulacak

Çok uluslu İngiliz maden şirketi Anglo American PLC ve ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi robot teknolojisi geliştirmek için anlaştı.

ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi (CMU), madencilikte kullanılmak üzere robot teknolojisi geliştirmek için dünyanın önde gelen madencilik şirketlerinden Londra merkezli Anglo American PLC ile anlaştı.

Söz konusu üniversitenin Robot Teknolojileri Enstitüsü’nün (RI) National Robotics Engineering Center (NREC) ve Field Robotics Center (FRC) birimleri Anglo American’ın Teknoloji Geliştirme Ekibi’nin işbirliğiyle; madenci robotlar, robot araç-gereçler, insansız çalışabilen teknoloji tasarlayacak ve kullanıma sunacak.

NREC yöneticisi Tony Stentz: “Devrimsel nitelikteki madenci robot teknolojisinin geliştirilmesinde Anglo American, CMU’yu partner olarak seçtiği için heyecanlıyız.” diyor.

NREC’nin Anglo American için geliştirmekte olduğu çok amaçlı madenci robotKaynak: Carnegie Mellon News, Basın Bülteni
NREC’nin Anglo American için geliştirmekte olduğu çok amaçlı madenci robot
Kaynak: Carnegie Mellon News, Basın Bülteni

NREC’de sorumlu araştırmacı ve üst düzey sistem uzmanı olan Dimi Apostolopoulos ise: “Bu anlaşma, madencilik teknolojisinde yeni bir çığır açacak.” diyor. “Robot teknolojisini, insanlar için tehlikeli ve oldukça zor olan yeraltı maden çalışmalarında kullanacağız. Robotlarımız, işlemdeki ve teknolojideki yeniliklerle verimliliği arttıracak.”

RI, Anglo Amrican için ileri algı düzeyine sahip, elektromekanik ve robot sistemler geliştirmekte başarılı, özdevinimli madencilik projelerine odaklanacak. RI; NREC ve FRC’nin alanında onaylanmış teknolojilerini şirketin madencilik faaliyetlerinde değerlendirmek için, Anglo American’ın mühendisleriyle işbirliği yapacak. Birincil uygulamalar, robot maden çıkarma düzeneğini, maden tetkik ve otomatik araştırmayı içeriyor. Anglo American ve RI, bu anlaşma kapsamında başka uygulamalar üzerinde de çalışacak.

Apostolopoulos, mümkün olduğunca kısa sürede robotları üretmek için çok çalışacaklarını söyledi. En zor, masraflı ve tehlikeli madencilik işlerini otomatik hale getirmek, Anglo American’ın faaliyetlerinde güvenliği ve verimi arttıracak. Robot teknolojilerindeki bu gelişme, mevcut yöntemler ve maden düzeniyle ekonomik bir şekilde çıkarılamayan ulaşılması güç cevher yataklarında madenciliğe imkan verecek.

CMU ile olan anlaşması, Anglo American’ın madencilik teknolojisinin gelişmesi olan stratejik planının bir parçası. Şirket; demir cevheri, metalürjik kok kömür, termik kömür, bakır, nikel, platin ve elmas gibi madenleri elde ederek dünya çapında faaliyet göstermekte.

Anglo American için otomasyon ve uzaktan kumanda teknolojisi geliştirilmesini yöneten Donovan Waller: “En iyi robot uzmanlarıyla çalışmak teknolojimiz ve inovasyon programlarımız için elzem.” diyor. “Carnegie Mellon Üniversitesi’yle olan anlaşmamız, platin madenlerimizde yeni sistemleri hemen uygulamaya koymamızı ve gelecek faaliyetlerimizi şekillendirecek teknolojiler geliştirmemizi sağlayacak.”

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş