Obama, İnsan beyni çalışmasına arka çıkıyor

Amerika’nın önde gelen gazetelerinden New York Times’ da yayınlanan bir habere göre, Obama yönetimi, insan beyninin araştırılması için on yıllık, önemli bir girişim yapmayı planlıyor. Bu girişimin genetik alanında yapılan ve bu alanda sonradan bir çok ilerlemenin yolunu açan ve bu konuyla ilgili anlayışı bir bütün olarak oldukça geliştiren İnsan Geni Projesi’nin bir eşdeğeri olması bekleniyor.

Proje, ABD’nin Bilim ve Teknoloji Politikası Bürosu tarafından organize edilecek ve DARPA, Ulusal Sağlık Enstitüleri, Ulusal Bilim Vakfı gibi bir çok hükümete başlı kuruluşun, Özel Vakıflar ve araştırma kuruluşlarının, Microsoft ve Google gibi şirketlerin yanı sıra çok sayıda araştırmacıyı da içerecek. Projenin sonuçlarından birisi Alzheimer, Parkinson, Şizofreni, Otizm hastaları için daha ileri terapi olanağı da olabilir, ama elbette bu proje Yapay Zeka hedefimize katkı sağlamak için büyük bir potansiyele sahip.

Proje, Amerika’da bu ayki bütçe önerisinde sunulacak. Büyük fikirlere yatırım yapmanın önemine değinen Obama’ya göre, İnsan Geni Projesi’ne harcanan her bir dolar, 140 $ olarak geri döndü. Bir insanın genlerinin bütünüyle haritalanması amacıyla 3.8 milyar dolara mal olan İnsan Geni Projesi, 2003 yılında zamanından önce tamamlanmış ve bir çok gelişme ve çalışmayı kolaylaştırarak, yıllar içinde ABD ekonomisine 800 milyar dolar kazandırmıştı.

İnsan beyni şimdiye kadar hala bilimin en büyük gizemlerinden biri olarak kalmakta, ama bu alan hızla yaklaşan robotik devrimine Yapay Zeka geliştirilmesi ihtiyacı olduğu için de yatırım yapılacak en çekici alanlardan biri olma özelliği taşıyor.

Daha fazla bilgi için lütfen New York Times makalesine bakabilirsiniz.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş