Robot Leopar

Osaka Üniversitesi Japonya – Daha fazla hız ve çevikliğe sahip daha verimli robotlar tasarlayabilmek için başlatılan Pneupard adlı projede, bir kedinin anatomisi model olarak alınıyor. Pneupard’ı diğer biyomimetik robotlardan ayıran özelliği ise hava basınçlı yapay kas kullanımı.

Daha önce hava basınçlı kaslar üzerine de çalışmış olan proje takımı, Osaka Üniversitesi’nin Bilgi Bilimi ve Teknolojileri Enstitüsü’nden. Bu araştırmanın temel amacı, kedilerin anatomisini inceleyerek robotların hareket kabiliyetinde kullanılmak üzere bir biyomimetik teknoloji platformu geliştirmek. Hayvanların kas ve iskelet sisteminin model olarak alınması, hareket sırasındaki aksamalara karşı ileri kontrol mekanizmasına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

Hava basınçlı yapay kaslar kauçuk ve naylondan üretiliyor. Naylon kaplı kauçuk tüpler, gerçek kaslar gibi işlev sağlayabilmek için havayla dolduruluyor. Dahası, çita veya leoparın uzuvlarının kopyalanması robota tıpkı bir kedi gibi hareket edebilme olanağı sağlıyor. Bu halen devam etmekte olan bir proje. Robotun arka ayaklarında sekiz kas varken, halen üzerinde çalışılan ön ayaklarında altı kas bulunacak. Elektrikli motorlu robotların aksine, bu robotun kasları ve uzuvları hem esnek hem de dayanıklı. Robotun her bir ayağında sensörler bulunmakta.  Omurgasının da aynı esnekliğe sahip olması planlanıyor.

Videoda görebileceğiniz arka ayak kasları elle programlanmamış, bunu için bir kedinin yürüyüşü sırasında kaydedilen sinyaller (EMG) kullanılmış. Robot her ne kadar tedirgin yürüyormuş gibi görünse de omurgasının eklenmesiyle hareket kabiliyeti gelişecek.

Kaynak:

http://m.spectrum.ieee.org/automaton/robotics/robotics-hardware/osaka-university-pneupard-robot

Video: Osaka Üniversitesi

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş