Robotik çim biçiciler avrupa piyasasında yükseliyor

Bahçe sahibi ya da çevre düzeniyle ilgilenen kişilerin sıkıldığı en genel konu çim biçmek. Bir çoğu çimleri biçmekten nefret ediyor. Peyzaj işi zaten oldukça maliyetliyken yalnızca çim biçmek üzere aldıkları makineler de bütçeyi oldukça etkiliyor.

Güçlü bir İsveç firması olan Husqvarna AB. (HUSQB) bu robotik çim biçme makinelerinin piyasa lideri konumunda. Bunun yanı sıra Global Garden Products Italy SpA da bu yıl sahaya girmiş ikinci büyük firma. Yaklaşık 5,000£ satış rakamına sahip ürün bu yıl piyasada %30 oranında atrış gösterdi. Özellikle Avrupa’da büyük ilgi gören bu makinelerin önümüzdeki 5 yıl içinde en az %20 oranında daha artış göstereceği ön görülüyor. Başlıca talep gösteren ülkeler arasında İsveç, Almanya, Fransa ve İsviçre geliyor.

AVRUPA’DAKİ CANLILIĞI

Husqvarna ürün geliştirme yöneticisi Henric Andersson’a göre robot çim biçiciler en çok Avrupa’da rağbet görmesine rağmen Avrupa piyasasına bakıldığında hala çok rövanşta bir satış alanına sahip olduğu söylenemez. Buna rağmen çok hızlı bir şekilde büyüdüğü de ortada ve birkaç yıl içinde manuel çim biçme makinelerinin de önüne geçeceği düşünülüyor.

Husqvarna ilk robotik çim biçiciyi 1995 yılında piyasaya sürdü. 6 farklı modeliyle 400 ila 6000 metrekare alanı biçebiliyorlar. Bu ürünün halen günümüzde Avustralya ve Yeni Zellanda’da satışı devam ediyor.

PİYASAYA YENİ KATILANLAR

Husqvarna AB 2001 yılında bu piyasaya Kuzey Amerika’da da açıldı. Kuruluşundan bir yıl sonrasına kadar hala marketler satışa hazır değildi. Şu an satışları hızlı bir şekilde devam etmekte. Dünyanın araba parçası bakımından lideri olan Bosch da İskandinavya da geçen ay John Deere Tango E5 robotik çim biçme makinesi satışlarını başlatarak bu piyasanın bir parçası olduğunu gösterdi. Bunların yanı sıra Global Garden Products firmasının da hali hazırla bu alanda üretim yaptığından bahsetmiştik.

ROBOTİK ÇİM BİÇİCİLERİN ELEKTRONİK GÖZLERİ : SENSÖRLER

Belirtilen alanın dışına çıkmamak ya da belirtilen alandaki ağaçları kesmemek adına bu cihazlara değişik tiplerde sensörler kullanılıyor. Yalnız bu sensörler düz bir çizgi takip etmesi için değil örneğin Bosh fiRmasının ürettiği John Deere Tango E5 birbirine zıt görünen çizgiler takip ederken Husqvarna’nın ürünü rastgele hareket etmeyi tercih ediyor.

Ayrıca robotik çim biçicilerin manuel olanlardan ayrılan bir noktası da kesilen çimleri toplamaması. Diğer cihazlara nazaran toprağa gübre olması açısından kesilen çimleri çok ufak parçalara ayırarak toprağa geri bırakıyor.

Son olarak bu robotlar yalnızca bahçe için değil aynı zamanda ev temizliği için kullanılmaya da uygun. Robotik vakum teknolojisiyle elektrikli süpürge gibi de kullanılabilen bu tipleri de piyasada bulunuyor.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş