Robotik Kuş Köprüleri, Duvarları, Ağaçları Aşıyor

Portekiz Uluslararası Robotik Konferansı’nda geliştiriciler yeni bir teknolojiyle daha karşılaştılar. Cornell Üniversitesi bilgisayar programcıları tarafından geliştirilen robotik kuş otonom olarak engellere çarpmadan uçabiliyor.

Arama-kurtarma çalışmalarının gözdesi olan bu alanda yapılan çalışmalara ilgi bir hayli büyük. Bu güne kadar bir çok uçan robot geliştirildi fakat bu robotların çoğu kez etraftaki nesnelerle ilgili problemleri vardı. Nesnelere çarpmamak için uzaktan kumandalı bir cihazla kontrol edildiğinde de radyo sinyallerinin zayıflığı sebebiyle kopmalar meydana geliyor ve robotlar başarısız oluyorlardı. Cornell Üniversitesi’nde asistan profesör Ashutosh Saxena ve ekibi bu sorunun üzerine giderek akıllı kuşu geliştirdiler. Otonom olarak cisimleri algılayan ve ona göre rotasını çizen bu robotun radyo sinyalleri ile ilgili herhangi bir sıkıntısı yok.

Ian Lenz ve Mevlana Gemici robotun yapım sürecindeyken onu üç boyutlu resimlerle geliştirdiklerini kaydediyorlar. Çünkü çevre koşulları kimi zaman oldukça zor olabiliyor. Özellikle arama kurtarma çalışmalarında yaşanan en büyük sıkıntılar genellikle köprüler, duvarlar ve ağaçlardan kaynaklanıyor.

Bugüne kadar 53 farklı çevre koşullarında test edilen akıllı robotik kuş denemelerin 51’ini başarıyla tamamlıyor. Tamamlayamadığı iki çevrede de sıkıntının rüzgar olduğunu söylüyor Saxena ve ekibi. Robotu geliştirme konusunda oldukça hırslılar ve öncelikle rüzgardan başlayarak daha zor çevre şartlarında dahi  sorunsuzca uçabilmesini hatta ilerleyen zamanlarda diğer hareketli cisimlerden de kaçabilmesini hedefliyorlar.

 

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş