CHARLI: Zekasını Geliştiren İnsansı Otonom Robot

CHARLI, dönmek tekme atmak veya üst bölgeyi çalıştıracak basit hareketler ile birlikte her yöne yürüyebilme kabiliyetine sahip, ellerinin ve kavrayıcılarının çeşitliliği ile de birçok görevi yerine getirebilen otonom bir robot.

CHARLI yaratıldığından beri değişik versiyonlara ve geliştirmelere sahip oldu.  CHARLI-L (lightweight’i temsil eden L, hafif anlamında) adıyla bilinen orijinal CHARLI, 21 serbestlik derecesine (bir bacak için 5, bir kol için 4 ve kafa için de 3), 12.4 kg ağırlığa ve saatte 0.8 km yürüyüş hızına sahip.

CHARLI insansı robotların bir sonraki versiyonu olan CHARLI-2, daha stabil ve hızlanarak yürüme, otonomluk ve aynı zamanda futbol oynama gibi çeşitli yeteneklere sahip. Aynı zamanda CHARLI-2 otonom robotları futbol müsabakalarına katılmak üzere de tasarlandı.

CHARLI-2, Time dergisi tarafından “2011’de yılın en iyi buluşu” olma şerefini, RoboCup 2011’de “Louis Vuitton En iyi insansı robot (Louis Vuitton Kupası)” ödülünü ve yine RoboCup 2011’de “AdultSize ligi” birinciliğini kazandı. Bunlar kazandığı ödüllerden sadece birkaçı.

 

Daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz:

http://www.zeitnews.org/applied-sciences/robotics/charli-cognitive-humanoid-autonomous-robot-learning-intelligence

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş