Kendiliğinden yüz ifadesi geliştirmeyi öğrenen robot

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Diego Üniversitesinde gelistirilen insan kafası şeklindeki robot, kendi kendine öğrenebilen yazılım kullanarak yüz ifadelerini öğrenip, bunların gerçekliğini geliştiriyor. Robot, her biri yüz kaslarının yerini tutan 30 adet servo motora sahip ve bu motorlar bağlandıkları çok ince kablolar sayesinde, yapay yüzü hareket ettirebiliyorlar.

Makina öğrenme yazılımı olmadan önce, bütün bu kaslar insanlar tarafından kalibre edilerek doğru kombinasyonda hareket etmeleri sağlanıyordu. Bahsedilen yeni sistem ile birlikte, bu proses otomatik hale geliyor ve yazılımın kendi kendine öğrenmesi daha doğal bir şekilde gerçekleştiğinden, daha gerçekçi yüz ifadeleri makina tarafından oluşturulabiliyor.

Sistemin çalışma prensibini özetlemek gerekirse, robot bir ayna karşısında durarak yüz ifadeleri meydana getiriyor ve daha sonra bu ifadeleri motorların hareketi ile karşılaştırıyor. Motorların hareketi ile yüz ifadelerinin ilişkisi buradan hareketle öğrenilmiş oluyor, ve bunda sonra robot kendi kendine yüz ifadeleri oluşturabiliyor.

Deneyler sırasında rastlantıyla ilginç bir sonuç ta elde edildi. Bir motorun bozulmasından sonra bile, robot diğer motorları gerekli oranlarda devreye sokarak kendi kendine öğrenmeye devam etti. http://www.physorg.com/news166289677.html

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş