Çin’in güneş enerjisiyle çalışan dev dronu

Çin’in güneş enerjisiyle çalışan dev dronu

Geçtiğimiz günlerde ABD’de Airbus firması tarafından test edilen ve güneş enerjisiyle çalışan Zephyr isimli İHA, 64 gün aralıksız uçarak daha önceki uçuş rekorunu kırmaya sadece birkaç saat kala düşmüştü. 

Sadece güneş enerjisiyle çalışan başka bir dron ise geçtiğiniz günlerde Çin tarafından denendi. Qimingxing-50 isimli dron ABD’nin Zephyr dronundan iki kat daha büyük ve 50 metre kanat acikliginda. Havada sadece 26 dakika kalsa da tüm sistemler çalışır şekilde iniş yaptı ve test uçuşunu tamamladı. İleriki aşamalarda aylarca sürebilecek havada kalma süreleri hedefleniyor. 

Güneş enerjisiyle çalışan dronların (gelin bunlara bu noktadan sonra kısaca “Güneş Dronları” diyelim – tıpkı mesela güneş panelleri yada güneş pilleri gibi), gelişmesi uzun vadede büyük önem arzediyor. Çok yüksek irtifalarda tamamen kendi enerjisini kendi üreterek çalışan ve cok uzun sureler havada kalabilen drone ların askeri alanlardan endüstriyel ve ticari uygulamalara kadar çok geniş uygulama alanlari olabileceğini tahmin etmek hiç de zor degil. 

Güneş dronlarının yeterli eneriyi sağlayacak büyüklükte paneller tasimasi ama ayni zamanda (her hava aracinda oldugu gibi) mümkün oldugu kadar hafif olmasi gerekiyor. Bu da ancak cok genis ve uzun ama ayni zamanda hafif kanatlar ile mümkün olabiliyor. Bu geometride kanatlar yapmak karbon fiber gibi malzemeler bir hayli uygun. Ayrıca güneş dronlarının olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için onları neredeyse yarı uydu haline getiren çok yüksek irtifalarda uçmaları uygun oluyor, ki bu çok geniş alanları gözetlemek ve daha birçok görev içinde ,(örneğin gözetleme, meteoroloji haritalama, telekomunikasyon) onların kullanışlılığını artırıyor. Uyduların yapabildiği görevlerin bazılarını yapabilmeleri ama uydulara göre yüzlerce kez daha ucuz olmalari, güneş dronlarının başka bir avantajı. Gücü verimli kullanmak için yavaş uçan güneş dronları, çok uzun süreler havada kalacak şekilde geliştiriliyor.

Dron Çin’in en büyük ve devlete ait havacılık şirketi olan Aviation Industry Corporation of China (AVIC) tarafindan geliştirildi. 



Kullanım Koşulları:
Sitemizdeki içeriklerin her hakkı saklıdır ve bunlar bizden izinsiz olarak kopyalanamaz ve / veya yeniden yayınlanamaz. Paylaşımlarımızı farklı yöntemlerle ve yayın tarihli olarak kaydediyoruz.
Bu internet sitesindeki içeriklerde hata ve eksiklikler olabilir. Bu içeriklerin herhangi bir şekilde kullanımından doğabilecek sonuçların tüm sorumluluğu sadece kullanıcıya aittir.
Daha fazla detay için lütfen Kullanım Koşulları sayfamızı ziyaret ediniz.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş