Boyunun 30 katı sıçrayan robot

Amerika’daki Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından tasarlanan; dikey olarak hareket edebilen, nesnelerin altindan gecebilen ve renginini değiştirebilen yumuşak robot şimdi de sıçrama yeteneğini kazandı. Resimde görülen tüplerin içindeki metan ve oksijenin hassas olarak kontrol edilmiş bir karışımı hafif bir patlama yaratıyor ve bu patlamayla birlikte yaklaşık 30 cm’lik (robotun kendi boyunun 30 katından fazla) bir sıçrama mümkün hale geliyor.

Daha önceki robot sistemleri, aktive olabilmek için tüplerin hava pompaladığı pnömatik basınçla çalışıyordu. Halihazırdaki yanma sistemiyle kaşılaştırıldığında bu oldukça yavaş kalıyordu. Bu yeni sistemle robotların aktivasyonu daha hızlı ve sıçrama hızı ise saniyede 4 metre.

Yumuşak robotun bir parçası olarak üç bacaklı sıçrama sistemi yumuşak silikonla, 3D yazıcı vasıtasıyla kalıplandı. Yumuşak silikon, gerilme ve bükülebilme yeteneği veriyor.  Robotun her bir bacağındaki yüksek voltajlı devreler gazların tutuşmasını sağlayan bir kıvılcım veriyor ve bu kıvılcım da patlamayı yaratıyor. Her bacaktaki basit valfler bu robot için yeterli:  tutuşmayla sağlanan ısı artıyor, gaz genleşiyor, kapatma kapakları tüplerde daha fazla basınç yaratıyor ve aktivasyon başlıyor; gaz soğurken kapaklar gene açılıyor ve içeri itilen daha fazla gazla, eksoz dışarı salınıyor.

Fotograf kaynak: Wiley
Fotograf kaynak: Wiley

 

 

 

 

 

 

İşte bu yüzden karmaşık bir valf sistemine ihtiyaç duyulmuyor. Bu araştırma, sıçrayabilme yeteneği, bir arama ve kurtarma operasyonu sırasında robotların yollarındaki zorluklardan kaçınmalarına yardım edebileceği için de ayrıca önemli.  Bir iç yanma sistemi vasıtasıyla sıçrayabilen robot, araştırmacılarca koşma ve yürüme gibi farklı yeteneklerin keşfedilmesinin başlangıcı gözüyle bakılıyor. Robot bacaklarının programlanması ve daha da kritik olarak daha sonraki kullanım için bir enerji depolama sisteminin tasarımı, sıradaki mücadeleler arasında geliyor.  Robotları bağımsız kılabilmek için tüplerden ve devrelerden kurtulmak araştırma grubunun bir diğer amacı.

Araştırmanın detayları, Whiteside Araştırma Grubu tarafından yazılan, Angewandte Chemie dergisinin 6 Şubat tarihli uluslararası baskısındaki bir makalede bulunabilir.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş