Çekirgeler Sayesinde Yeni Görüş Teknolojisi

İngiltere’nin Lincoln Üniversitesi ve Newcastle Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, çekirgeleri ve onların görme yeteneklerini inceleyerek kendi başına hareket edebilen robotlar için yeni bir görüş teknolojisi tasarladı.

Bu, 2011’de başlayan dört yıllık bir araştırma projesi. Proje, Avrupa Birliği’nin, Yedinci Çerçeve Programı tarafından finanse ediliyor. Lincoln Üniversitesi, Bilgisayar Bilimi Okulu’ndan Profesör Shigang Yue ve Newcastle Üniversitesi, Nörobilim Enstitüsü’nden Doktor Claire Rind projeyi yürütmekte. Almanya’daki Hamburg Üniversitesi ve Çin’deki Tsinghua Üniversitesi ve Xi’an Jiaotong Üniversitesi’ndeki araştırmacılar da ayrıca onlarla işbirliği içindeler.

Araştırmanın ana amacı biyolojiden ilham alınan görme sistemleri için uluslararası bir platform yaratmak. Hedef ise farklı uygulamalar için kullanılabilecek yeni bir görüş teknolojisi yapmak. Sistem, robotun yolunu bulmasını ve dinamik çevrelerde etrafındaki nesneleri tanımasını sağlayan görsel girdiye dayanıyor. Bir çekirgeyi model olarak almak, engelden sakınma sistemi, büyük oranda bilgisayar işlemine bağlı olan radar ve kızılötesi dedektörler kullanmaktan daha pratik olduğu için yararlı.

Bu yeni teknolojiden, yoldaki araçların çarpışmalarına karşı sensörlerin geliştirilmesinde, video oyunlarının izlenmesi ve programlanmasında yararlanılabilir. Özellikle otomotiv endüstrisi, daha yüksek verimliliği ve düşük maliyetiyle bu engelden sakınma sisteminin yararını görebilir. Bu, hareketin tanınmasını sağlayan iki dedektöre ve motor komutları için bir jeneratöre sahip, görsel olarak uyarılan bir motor kontrol sistemi (VSMC olarak biliniyor). Dedektörler görüntüleri değerlendirirken, jeneratör onları motor komutlarına dönüştürüyor.

Bu araştırmada, çekirgelerin biyolojisi incelendi; çünkü elektriksel ve kimyasal sinyaller çekirgelere, görme esnasında olası çarpışmaları fark etmek ve sakınmak için eşsiz bir yetenek sağlıyor.

Araştırma hakkında daha fazla bilgi International Journal of Advanced Mechatronic Systems dergisindeki “Visually Stimulated Motor Control for a Robot with a Pair of LGMD Visual Neural Networks” isimli makaleden elde edilebilir.

Kaynaklar:
http://www.ncl.ac.uk/ion/news/news/item/locust-inspired-vision-for-car-sensors-copy
http://www.lincoln.ac.uk/news/2013/02/641.asp

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş