DARPA %2000’e kadar Robotik güç verimi sağlayabilecek mi?

Amerika tabanlı DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency) kuruluşu yeni zorlu hedefine ulaşmak için yeni ve radikal yollar buluyor. Üzerinde çalıştıkları yeni şey ise, ilerleyen zamanlarda robotik güç verimini 2000%’e kadar çıkartmak. Bu yeni hedef DARPA’nın doğal afetlerde veya facialardaki insanlara yardım eli uzatan yeni robotlarını duyurmasından kısa bir zaman sonra duyuruldu. DARPA’nın kendi ana ürünlerini koruyup koruyamayacağı ve kendi asıl görevlerini yerine getirip getiremeyeceği ise asıl merak konusu.

Robotlardaki güç kaynağı verimi konusundaki endişeler arttı. Şimdi ise DARPA’dan güç verimini arttırma çalışmalarını tamamlaması bekleniyor. Bu doğrultuda kuruluş yeni görevlerin üstesinden gelme konusunda tamamen yeni bir program ortaya koydu. Bu program “Maksimum Mobilite ve İşletme Çalıştırma Programı”  ismiyle biliniyor. Aynı zamnda, çalıştırma programı diye bilinen mekanizmaların verimliliği ve güvenilirliğini arttırmayı amaçlıyor. Bu robotik çalıştırma sistemleri genellikle robotik kol gibi robotlarda ve robotik cihazlarda bulunan mekanizmalar içeriyor.

Robotik çalıştırma cihazlarına ek olarak, fayda sağlayacak çeşitli cihazlar ve bileşenler mevcut. Örnek olarak, günümüzdeki protez uzuvların bir çoğu ve diğer cerrahi işlemlerle eklenmiş, robotik bileşenlerle kontrol edilebilen parçaları verebiliriz. Bubunların aynı zamanda, zamanla kullanışlı ve verimli bir hal alacakları anlamına geliyor.  Planları yapılmış ama, ulaşılmayı bekleyen bazı amaçlar doğrultusunda engeller doğabiliyor. Örnek olarak, DARPA’dan bağlantıları 20 katına çıkararak robot ve sistemlerinin güç verimini arttırması bekleniyor.

Kuruluş’tan beklenen bu girişim, başarılması ciddi anlamda zor birşey. İletişim ağını daha iyi bir kapsama ulaştırmak için bir kısım ölçüler ve adımlar önerildi. Örneğin, DARPA daha iyi ve sürekli bir enerji sağlamak ve kanalize etmek için çeşitli güç iletici bileşenler ve cihazlar kullanmayı düşünüyordu. Hatta, daha fazla aktarım hattı ve bileşenleriyle, çalıştırma parçaları ve cihazları sağlıklı bir ilerleme elde edebiliyorlar. Ama DARPA, kendi hedefi olan robotların ve robotik sistemlerinin güç verimliliğini 20 kat artırma konusunda pek de başarıya ulaşacak gibi görünmüyor.

Diğer yandan, DARPA tarafından yapılan planlar ciddi anlamda keskin bir tahmin gücünden oluşuyor. Ama bu, Kuruluş’un ulaşmayı hedeflediği yeni amaçlarına kesin olarak ulaşabileceği anlamına gelmiyor. Fakat, Kuruluş’un gelecekte karşılaşabileceği zorlukların üstesinden gelebilmek adına, kendini doğru zamanda hazırladığı söylenebilir. Yani, DARPA hedefleri uğruna başarısız olsa bile, gelecek için planlar yapma ve yeni problemlerle yüzleşmeyi başarmaktadır.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş