Engelleri Aşabilen Uçan Robot

Amerika Birleşik Devletlerinin Cornell Universitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü tarafından kendi kendine uçabilen yeni bir robot geliştirildi. Robot, herhangi bir insan yardımı olmaksızın tamamıyla kendi başına engellerden kaçabiliyor. Robot, çevresinin üç boyutlu bir haritasını çıkarıyor ve ardından harita üzerindeki engelleri tesbit ediyor. Bağımsız hedef tespiti özelliğinin uzaktan kumandalı operasyonlara kıyasla, operatörden anlık sinyaller almak zorunda olmadan görev yapabilmek gibi avantajları var. Piyasada bulunan bir insansız hava aracı ekipman olarak temel alınmış. Proje, öte yandan DARPA ve Lockheed Martin tarafından da desteklendi. Kullanımları arttıkça, bağımsız olarak uçabilen hava araçlarının farklı  lokasyonların otomatik olarak haritalanması, arama ve kurtarma operasyonları, gözetleme ve daha birçok alanda kullanılması mümkün olabilir. Daha fazla bilgi için şu adresi ziyaret edebilirsiniz: http://mav.cs.cornell.edu/

amav2

Robotu, Cornell Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünden Doçent Doktor Ashutosh Saxena, doktora öğrencileri Ian Lenz ve Mevlana Gemici geliştirdi. Ashutosh Saxena sorularımızı cevapladı:

Robot Haber: Bağımsız olarak çalışabilen arabalarla ilgili birçok çalışma yapıldığına dair basında haberler gördük. Bağımsız olarak karada ve havada çalışabilen araçlar arasındaki ana benzerlikler ve farklılıklar nelerdir? Aynı zamanda, görsel veri işleme açısından da değerlendirir misiniz?

Ashutosh Saxena: İki temel farklılık bulunuyor: 1. Algılama. Bir arabaya daha büyük sensörler yerleştirmek mümkündür, keza güç ve ağırlık gereksinimleri daha az zorlayıcıdır. Bunun yanı sıra araba yapıca büyüktür ve bu sebeple daha geniş ‘tabanlı’ sensörleri yerleştirmek mümkündür.  Diğer tarafta uçan robotların ise büyük bir güç ve ağırlık sınırları vardır.  2. Veri Hesaplama. Benzer bir biçimde uçan robotların sınırlı bir veri hesaplama kapasitesi bulunmaktadır ve algoritmalar sınırlı bir güçle çalışmak zorundadır.

Robot Haber: Robotunuzda ne tür sensörler var? Robotta GPS ya da Wifi kurulu mu?

Ashutosh Saxena: Çalışmanın merkez noktasında görsel olarak engellerden kaçınmak bulunuyor. Bu özellik için GPS’e ihtiyaç yok. Ancak, açık havada kullanılan robotların bağımsız olarak coğrafi bir bölgeye ulaşabilmesi için GPS kullanılabilir. WIFI ya da herhangi başka bir iletişim metoduna robota yerleştirilmiş kameradan görüntü almak istenildiğinde veri aktarmak maksadıyla (ya da ileri seviye komutlar vermede) ihtiyaç duyulmaktadır.

Robot Haber: Ne tür bir yazılım kullanılıyor?

Ashutosh Saxena: A spiking neural inspired version of Make3D algorithm.

Robot Haber: Robotunuzun öngörülen kullanım alanları nelerdir ve robotunuz piyasada satılacak mı? Satılacaksa ne zaman ve beklenen fiyat aralığınız nedir?

Ashutosh Saxena: Arama-Kurtarma görevleri. Bu robotlar kara robotlarının ulaşamadığı felaket bölgelerine girebilir. Yakın zamanda üretilen Parrot Drone gibi robotlar ucuz, 300$ seviyelerinde.

Robot Haber: Robotu uzaktan kumanda ederek çalıştırmak mümkün mü?

Ashutosh Saxena: Evet.

Robot Haber: Videolardan birinde, robota başta üç boyutlu bir harita yüklendiğini görüyoruz. Ancak videonun sonunda robotun bilinmeyen dahili bir alanda kamerasız olarak görev yaptığını fark ediyoruz. Bunu biraz daha açıklar mısınız ?

Ashutosh Saxena: Robot haritalı-haritasız, her iki modda görev yapabilir. Asıl amaç hedeflere çarpmamak.

amav3

 

Fotoğraf ve Görüntüler: Cornell Üniversitesi, Saxena Laboratuvarı

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş