Hünerli İnsansı Robot: Robonaut 2

NASA ve General Motors ortaklığında, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Ocaneering Uzay Sistemleri mühendislerinin katkılarıyla dizayn edilip üretilen Robonot 2, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştı. Robonaut 2011 yılı Şubat ayında NASA’ya ait ‘discovery’ uzay mekiğinin son görevi çerçevesinde uzaya fırlatılmıştı ve geçtiğimiz Mart ayında aktif hale gelmişti.

Robonaut 2’nin ilk görevi portatif bir hava akışı ölçerdi. Programcılardan oluşan bir ekip uzay istasyonundaki Laboratuvarda bulunan kontrol sistemini kumada etmek için uzaktan kumandayla robotu kullandı. Ellerin kesinlikle titrememesi gerektiğinden ve (insan nefesi dahi) herhangi başka bir hava akımı hassas örneklere zarar vereceği için; mikro yer çekimli ortamda vanalardan geçen hava akımının havalandırma aparatında oluşabilecek tıkanıklara karşı sürekli takip edilmesi robotun diğer bir önemli göreviydi. Dünyada konuşlanmış personel robotun kameralarından gelen görüntüleri takip edebildikleri  için ilk kez güncel veriler anlık olarak izlenebildi.

Robonaut 2: iyileştirilmiş, sıralı, çift kollu bir çalışma alanına, seri bir elastik mafsal teknolojisine, genişletilmiş parmak ve başparmak hareketliliğine, küçültülmüş 6 eksenli yükleme hücrelerine, artık güç saptama yeteneğine, ultra yüksek hızlı mafsal kontrollerine, muazzam bir boyun hareketliliğine, yüksek çözünürlüklü kameraya ve bilgi alım sistemlerine sahip. Robonaut 2 hızlı ve kompakt: hünerli elleri astronotların kullandığı aletleri kullanabiliyor, böylece robotlara özel aletler üretmeye gerek kalmıyor. Robonaut 2, EVA aletlerinin ve arayüzlerin birçoğunu kullanabiliyor.

Projedeki gelecek aşama robota hareketlilik kazandıracak ayakların eklenmesi. Robotun astronotlara çok basit gelen, tekrara dayalı yahut tehlikeli görevleri ve insanı zorlayan işleri zaman içinde tamamıyla devralması bekleniyor.

Aşağıda Robonaut 2’nin “yardıma koşacak ekstra çift bir el” olarak tanımlandığı ropörtajı İngilizce olarak bulabilirsiniz:

Video Kaynağı: NASA

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş