IBM’in yapay zeka programı WATSON

IBM ‘in yapay zeka alanındaki en son ürünü Watson AI programı günlük konuşmayı algılayabilme, insanların sorduğu soruları irdeleyerek bunlara doğru cevaplar verebilen yapısıyla kendini bu alandaki diğer ürünlerin bir adım önüne taşımaktadır. Ayrıca geniş veritabanı sayesinde bu cevapları soran kişiye kanıtlarıyla sunuyor. Watson, asıl olarak Amerika’daki “Jeopardy” yarışma programı için tasarlanmıştı. (Jeopardy: Amerika’nın en gözde bilgi yarışmalarından biri. Türkiye’de Riziko adıyla sunuluyor)

ABD’nin New York kentindeki Rensselaer Polytechnic Institute, Watson’un sistemine modifiye edilecek ve veritabanını geliştirecek program üzerine çalışmaktadır. Ek not olarak belirtmek gerekirse Watson IBM’in yapay zeka alanında bir üniversiteyle ortaklaşa gerçekleştirdiği ilk çalışmadır.

Renesselear, nanoteknoloji, biyoteknoloji, bilgi işlem görüntü işleme, enerji ve çevre alanlarındaki çalışmaları ile ABD’deki en eski üniversite olarak bilinmektedir. Hayatı kolaylaştırmak amacıyla teknolojiyi laboratuvarın ötesine taşıyarak mağazalarda yer almasını sağlamak Renesselaer’ın öncelikli hedefiydi ve bunu kesinlikle başardı.

IBM, Newyork tabanlı RPI’nın Watson için yeni kullanım alanları üzerinde çalıştığını ve yeni geliştirmeler ile yeni yetenekler ekleyeceklerini belirtti. Bu geliştirmelere IBM de donanım, yazılım ve eğitim konularında dünya çapında düzenlediği “Shared University Research (SUR)” programı çerçevesindeki hibe ile de destek olacak. Watson’un donanımı Rensselaer’ın “Computational Center of Nanotechnology Innovations” adını verdiği bilişim merkezinde bulunmaktadır. Bellek kapasitesi Jeopardy için oldukça büyük tutulmuş, 15 terabyte olarak tasarlanmış ve aynı anda 20 kullanıcı bu sisteme ulaşabilecek.

Daha fazla bilgi için ilgili videoyu izleyebilirsiniz.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş