İnsansı Robotlar Gelişiyor : Baxter

Amerikalı Rethink Robotics firması tarafından, piyasaya yeni bir insansı robot sunuldu. Tasarımını Avustralyalı robotik ve yapay zeka uzmanı Rodney Brooks’un üstlendiği Baxter adı verilen bu robotun değeri ise $22,000 civarında.
Baxter’ı tercih edilebilir yapan en önemli özelliği kolay programlanabilir olması. Basit bir çok işi oldukça temel bir programlama bilgisi ile yapabilmeniz mümkün. Bunun yanı sıra Baxter’ın çevreye karşı “sağ duyulu” oluşu da onu benzerlerinden farklı kılıyor. Malzeme taşıma, yükleme ve boşaltma hattı, test ve sıralama, paketleme-açma ve hafif montaj işlemleri Baxter’ın kullanıldığı en yaygın alanlar arasında.
Baxter’ın tekerlekleri üzerinde dengede durabilen ve bu tekerlekleri üzerinde hareket edebilen bir yapısı var. İki kolu ve beş adet 360°lik dahili kameraları ile görevini tam olarak kavrayabilmekte. Bu dahili kameralar yalnızca verilen görevin en ince detayına kadar irdelenebilmesi açısından değil, ayrıca iş güvenliği açısından da çok önemli. Çalışma esnasında etrafındaki insanların iş güvenliğini birinci sırada tutmakta, herhangi bir istenmeyen durumda sistemini anında durdurabilmekte.

Robotun her kolu 7 serbestlik derecesine sahip. Bu sayede istenen her noktaya erişebilmek mümkün. 2,25 kg ağırlık taşıyabilme kapasitesi yetersiz gibi göründe de, incelik gerektiren işlerde bu kapasite yeterli olabilmektedir. Kolun hızı 1 m/s’ ve bu hız ile dakikada 8 ila 12 kaldırma/koyma işlemi yapılabilmekte. Her teknoloji dalında olduğu gibi Baxter’ın da geliştirmeleri ve güncellemeleri bulunuyor. Rethink Robotics’in üzerinde çalıştığı şimdiki konu ise bu insansı robotun diğer cihazlarla iletişimde bulunmasını sağlamak.

Detaylı bilgiye ulaşmak için linke tıklayınız.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş