Kendine lisan öğreten yazılım

Amerika’nın Carnegie Mellon Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, yapay zekanın kendiliğinden dildeki kelimelerin hangi kategoriye ait olduğunu öğrenmesi amaçlanıyor. Proje DARPA, Google ve Yahoo tarafından destekleniyor. NELL – (Never Ending Language Learning System) Duraksız lisan öğrenme sistemi anlamına gelen sistem, her gün yüzmilyonlarca internet sitesini tarayıp, kendiliğinden bilgiler öğreniyor. Araştırmacılar Ekim 2010 itibariyle bu sayının 390000 adet olduğunu ve bu bilgilerin doğru öğrenilme oranının da yüzde 87 gibi bir orana eriştiğini belirtiyorlar. Bilgiler şu ana kadar sayıları 274’e ulaşan kategorilere ayrılıyor ve yazılım bu kategorilerde, örneğin, ”San Fransisko bir şehir ismidir” şeklinde bilgileri kendiliğinden öğreniyor. Buna ek olarak yazılım ayrıca öğrendiği bilgiler arasındaki ilişkileri de kendiliğinden bulabiliyor. Örneğin, A kişisinin futbol oyuncusu olması ve B takınımında bir futbol takımı olmasına bakarak, A kişisi nin B takımında oynadığını hiç bir yerde okumamış olsa bile, başka okuduğu bilgilerden yola çıkarak, b sonucu kendiliğinden çıkarabiliyor. Yazılımın şu ana kadar bildiği ilişki sayısı 280 adet ve bu da sabit bir şekilde artıyor.

NELL ‘ in öğrendiği bilgi sayısı arttıkça, araştırmacılar bilgiyi öğrenme mekanizmasının daha da verimli hale geleceğini belirtiyorlar. NELL öğrendiği bilgilerin çeşitliliğinide kendiliğinden geliştirme kapasitesine sahip. Örneğin, ”tırmanmak” fiilinin ”dağ” veya ”merdiven” kelimeleri ile ayrı ayrı ilişkisi olabileceğini internette okuduğu bilgilerden yola çıkarak kendiliğinden öğrenebiliyor.

Sistemin öğrenmesinde şimdilik az oranda da olsa oluşan yanlış sonuç çıkarma durumunda buna araştırmacılar müdahale edip yanlışları düzeltiyorlar. İnsanların öğrenmesinde de zaman zaman başka insanlar tarafından düzeltmeler yapılarak yardımcı olunduğu düşünüldüğünde bunun bir dereceye kadar normal olduğunu belirtiyorlar.  Yazılımı geliştiren ekibin sonraki hedefi, hiç bir şekilde insan etkileşimi olmaksızın bilgileri yüzde yüz olarak doğru şekilde kendiliğinden öğrenebilmek ve sonuçları çıkarmak. Yapay zekanın ilerlemesi konusunda, bu proje, öğrenme hızı ve öğrendiği bilgilerin sayısı arttıkça, adından söz ettirmeye başlayabilecek gibi görünüyor.

Kaynak: New York Times

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş