NASA’nın Robotik Bacağı X1

Avatar filminde insanlar “Amplified Mobility Platform (AMP)” görünümünde Pandora’nın yağmur ormanlarında geziniyorlardı. Matrix Revolutions’ta da “Armored Personnel Units” kullandılar. Ne olarak nitelendirildiği önemli değil ama bilim kurgu filmleri robotic exoskeletonlardan yıllardır etkilenmektedir. NASA da bunun çok uzak olmayacağını Perşembe günü açıkladı.

NASA’nın ilk insan robotu Robonaut 2, bir çok alanda insanlığa büyük yarar sağlayacak. Bunun Geliştirilmesi için NASA, Florida Institute for Human and Machine Cognition (IHMC) ve Oceaneering Space Systems ile birlikte çalışıyor. Son olarak geliştirdikleri X1, bacak hareketleri üzerine tasarlanmış bir cihaz. Bu sayede astronotların uzayda daha kolay ve sağlıklı yaşamaları için bir yardımcı olması planlanıyor. Hatta yürüyebilme yetisi olmayan insanlar için de bir umut kapısı.

X1 bacağı kaplayarak omuzlara kadar uzanan 10 serbestlik derecesine sahip bir cihaz – dördü kalça ve diz kapağı hareketleri, altısı dönme ve uzanma gibi hareketleri yönetiyor. Ayrıca çoklu ayarlama noktaları onu bir çok alanda kullanılabilir yapıyor.

Uzay teknolojileri yöneticisi Michael Gazarik robotiğin insanlık için çok büyük rol oynayacağını belirtiyor. Bunun yanı sıra Ken Ford, IHMC’nin CEOsu, NASA ile ortaklaşa çalışmaktan çok mutlu olduğunu belirtiyor. Ayrıca X1’in yüksek performansı bir çok üst düzey araştırmayı da tetikleyeceğini ekliyor. Robonaut 2 için çok kısa bir zaman diliminde oluşturulan X1, Defense Advanced Research Project Agency’s (DARPA) gibi daha bir çok devlet ajansı tarafından geliştirilmeye devam ediyor.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş