Robot Bebek: Diego-san

Diego-san, insansı bir robot bebek. ABD’deki California Üniversitesi (Calit) Machine Perception Laboratory tarafından National Science Foundation Sponsorlugunda gelistirildi. Laboratuvar; donanım için,  insansı robot yapımında uzmanlaşmış Kokoro Co. Ltd. ve Hanson Robotics ile işbirliği yaptı. Robotun kafası, bir yaşındaki bir bebeği model alarak tasarlandı.

Diego-san’ın vücudunu geliştirense, daha önce yine bir android bebek olan CB2’yi üretmiş Japon şirketi Kokoro Co. İnsanların daha bir yaşına varmadan kolayca üstesinden geldiği, fakat üst düzey bilgisayarlar ve Yapay Zeka’nın alt edemediği hesaplamalarda gelişme kaydetmek amacıyla 2008 yılında başlatılmış “Sosyal Robotlar Geliştirmek” isimli projenin bir ürünü, Diego-san. Proje ekibi, çocuklar ve robotlar üzerinde çalışma yapmış. Projenin yöneticisi, daha önce küçük çocukların Sony QRIO’ya canlıymış gibi ilgi gösterdiğini ortaya koyan RUBI projesinde yer almış. Proje ekibi, yine ABD’deki Miami Üniversitesi Erken Çocukluk Oyun ve Gelişim Laboratuvarı ile Washington Üniversitesi Hareket Kontrol Laboratuvarı’nın araştırmacılarıyla çalışıyor.

Farklı yüz ifadeleriyle Diego-san Kaynak: UCSDNews
Farklı yüz ifadeleriyle Diego-san
Kaynak: UCSDNews

Bu çalışmanın amacı: çocukların bedenlerini kullanmayı ve başkalarıyla iletişimi nasıl öğrendiklerini inceleyecek, mimikleri anlamada/taklit etmede çocukların bilişsel gelişimini araştıracak bir platform oluşturmak. Proje yöneticisi hedeflerini şöyle özetliyor: “Duyu-motor zekanın gelişimini sayısal olarak anlamaya çalışmak. Bu da: gelişim psikolojisi, motor öğrenme, nörobilim, bilgisayar ve robot araştırmaları gibi alanlardan bilim adamlarını bir araya getiriyor. Temel olarak: hareket etmeyi, fiziksel ve sosyal dünyayla iletişimde bedenini kullanmayı öğrenirken bir bebek beyninin karşılaştığı hesaba dayalı problemleri anlamaya çalışıyoruz.”

Diego-san; bir yaşındaki bir çocuğun uzanmak, elle kavramak gibi motor hareketlerini ve işaret etmek, gülümsemek gibi iletişim yeteneklerini öğrenip geliştirmek için tasarlanmış. Algı-motor ve sosyal gelişim bu robotun esas alanını oluştursa da proje yöneticisinin dediğine göre robotun sosyal gelişimi şimdilik daha ön planda: “Motor hareketlerin kontrolü için yeni algoritmalar geliştirmekte epey aşama kaydettik ve robot araştırmalarıyla ilgili konferanslarda bunları sunduk. Bedeni kontrol ederken insan beyninin yaptıklarını takdir ediyoruz… Anne ve bebeklerinin yüz yüze etkileşimlerini değerlendiren, bebeklerin kullandığı sosyal kontrol mekanizmalarını seçebilen yöntemleri öğrenebilecek bir makine geliştirdik ve bunu Diego-san’a bağladık. Daha sonra, Diego-san’ın yetişkinlerle olan etkileşimini analiz ettik.”

YouTube’a aşağıdaki video yüklediğinden beri, Diego-san’a ve onun yüz ifadesine hayran kalanların sayısı gittikçe artıyor:

Daha küçük olması maliyeti arttıracağı için 130cm’lik boyu ve 30kg’lik ağırlığıyla Diego-san bir bebekten çok daha büyük. Robotun, havayla şekil değiştiren 44 eklemi var ve bunların 27’si kafasında bulunuyor. Sensörleri ve mekanizması, robota insan kaslarının dinamiğini sağlıyor. Diego-san bu özellikleriyle türünün en gerçekçi robotlarından biri. Çocuk gelişiminin, otizm ve Williams syndrome gibi gelişim bozukluklarının anlaşılmasındaki muhtemel katkıları nedeniyle de bu proje oldukça önemli.

İlgili diğer haberler ise şöyle: Machine Perception Technologies (MPT), yüz tanıma teknolojisi alanında stajyer lisans öğrencileri ve lisansüstü programcılar arıyor. Bu araştırmayla ilgili daha fazla bilgi, yakında akademik makalelerde olacak. Dahası, yakında Diego-san’ın Roboy adında bir arkadaşı olacak.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş