Robot kurtarıcılarımız

DARPA, Maksimum Hareketlilik ve İşletim (M3) programı çerçevesinde robot teknolojilerinde daha iyisini başarmak için çalışıyor. Tanımlanmamış, doğal ortamlarda robotların hareketlilik ve çalışma yetisini geliştirmeye odaklanarak, robot tasarımı ve üretiminde daha yükseği hedefliyor. Bu alanda bir başka hedefi ise, robotların kapasitelerini daha iyi tasarlanmış araç gereçlerle, üretim metotlarıyla ve kontrol algoritmalarıyla geliştirmek. Program hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

DARPA Robot Teknolojileri Yarışması programı çerçevesinde, tüm bu hedefler bir sınava tabi tutulacak. Bu yarışma robot şirketlerini, DARPA’nın koyacağı standartlara göre en iyi robot kontrol sistemini oluşturmak için kıyasıya zorlayacak. Yarışmacılar, felaketlerden sonra kurtarma amaçlı kullanılabilecek, robot kullanımı konusunda eğitim görmemiş kişilerin de çalıştırabileceği, tanımlanmamış doğal çevrelerde kolaylıkla çalışabilen ve bu sırada etrafındaki diğer araç gereçleri görevlerini yerine getirirken kullanabilen, daha gelişmiş bir robot oluşturmak için ter dökecekler.

Yarışma takvimi Ekim 2012’de başladı ve tam 27 ay sürecek. İlk yarışma, ‘A etabı’, Haziran 2013’de gerçekleşecek bir sanal yarışma. B ve C etapları Aralık 2013’de ve Aralık 2014’te yer alacak.

Şu sıralar, Hükümetçe Verilen Malzeme (GFE), Boston Dynamics Ltd. tarafından geliştiriliyor. Rekabetin gelecek safhaları için, gerekli şartları sağlayan rakiplere platform sağlanacak. (B ve C etapları)

GFE aslında bir donanım. Başka bir deyişle, robotun vücudunu oluşturan parçalar; gövde, kollar, bacaklar ve kafa gibi bir parça. Bu parçalar kendi özgün donanım yapma kapasiteleri bulunmayan ancak aranan şartları sağlayan yarışmacılara veriliyor. Ayrıca, bu ekipler, robotları test etmek için açık bir simülatöre erişim hakkı kazanıyorlar.

Buradaki beklenti, açık ve uygun fiyatta bir sanal test ortamının robot teknolojilerine katkı sağlaması… Böylece fiziksel prototiplere ihtiyaç duymadan yeni donanım ve yazılım tasarılarını değerlendirmek mümkün olacak.

Aşagıda bir taslağı görülen GFE şu an birçok humanoid platformu arasından seçilen Boston Dynamics tarafından oluşturuluyor.

Amerikan DARPA kuruluşu tarafından desteklenerek Boston Dynamics Şirketince geliştirilen robot

Kaynak: Amerikan DARPA kuruluşu resmi yarişma sayfası

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş