Robotlar kendi çaplarında Dünya kupası yarışmalarında yarışıyorlar

Robotlar kendi Dünya kupası yarışlarında yarışıyorlar

Robotlar uzun zamandır, ya filizlenen teknoloji sahneleri için kullanışsız oyuncaklar olarak ya da bilim kurgunun vizyoner örnekleri olarak düşünülüyordu. Twilight Zone ve Jetson’lardan Stanley Kubrick’in Hal500’üne ve Michael Bay’in Transformers’ına, robot fikri ve yapay zeka, üretilen ilk bilgisayar çipi ve ilk anakartından sonra insanların hayal güçlerini büyük ölçüde büyüledi. Teknoloji sonunda hayalleri yakalıyor gibi görünüyor. Ev robotlarının bir takım özgür iradeye ve bizim, filmlerde ve kitaplarda görmeye alıştığımız yapay zekaya sahip  olmamalarına rağmen bu robotlar teknoloji mühendisliğinin son modasıdır, onlar bizim zorlu işlerimizi kolaylaştırıyorlar, eğlendirmiyorlar.

Domo Arigato, Mr. Roboto

“Mr. Roboto” müzik grubu olan Styx’in 1983’te yazdığı bir prog-pop tarzı olan şarkısının ismidir. İngilizceye çevrilmiş olan domo arigato şu anlama geliyor: “Sana çok teşekkür ederiz Bay Robot.” Bugün, bu pop sloganını robotların evde yapmış olduğu tüm zorlu işleri için düşünürsek, sanki bu robotlar için yazılmış bir yazıt gibi olurdu. LawnBott Robot çim biçme makinesi ve Roomba elektrikli süpürgesinden seyyar alarm saatlerine ve Aquabot havuz temizleyicilerine, robotlar bizim yapmayı istemediğimiz bütün ev işlerimize yardımcı olmak üzere evlerimizi istila etmiş durumdalar. Bu robotların birçoğu pillerle güçlendirilmişler, yeşil teknoloji kullanıyorlar ve sensörlerin karmaşık sistemiyle işliyorlar.

Bilim kurgu yeni robot fikirlerini canlandırdı, bu robotlardan bayağı işleri yapmaları ve hayatı insanlar için daha kolay bir hale getirmeleri bekleniyor. Şimdiye kadarki gelişmeler iyi yönde. Aquabot havuzun zeminini ve üst kısmını bir saatten az bir sürede temizleyebiliyor. Bir robotun öz farkındalığı, Roomba robotların isyanı veya bir grup hoşnutsuz, savaşçı Aquabot gibi konularda şok edici yenilikler bulunmuyor. Ama öyle görünüyor ki bazı robotlar futboldan zevk alıyor, çünkü bu mekanik şeyler yapabildiklerinin en iyisini yapıyorlar. David Beckham ve Christiano Ronaldo taklidi ve kendilerine ait Dünya kupası yarışmalarında karşılaşıyorlar. Evet son cümleyi doğru okudunuz, bu bir Ray Bradbury veya Isaac Asimov hikayesi değil.

Futbolcu robotların yükselişi

Londra olimpiyatlarını izlerken, İngiltere’nin Bristol’de FIRA RoboWorld Cup’a ev sahipliği yaptığı konusunda bir fikriniz yoktu. Birçoğu saygın robotik laboratuvarlarından olan yirmi altı takım, koşma, basketbol veya ağırlık kaldırma gibi alanlarda karşı karşıya geldiler. Dünya üzerinde en çok bilinen futbol, bu Bristol etkinliğinde kendini en çok önplana çıkan kategori oldu. Bu RoboWorld Cup karşılaşmasındaki kızgın kapışmalar, mücadeleler, saldırılar ve akrobatik köşe vuruşları izleyicilerin heyecanına heyecan kattı.

Bunlar, zor işlerde yardımcı olan diğer tür robotlara göre biraz daha farklı işler yapıyorlar. Bir gün Bristol robotları Golden Boot robotlarını futbolda yeniyorlar ve diğer gün dünyaya hükmediyorlar. Her zaman bilim kurgu hikayelerindeki robotlar gibi oynamıyorlarmış değil mi?

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş