Toyota’dan Robot Arabaya ilk adım

Toyota tarafından geliştirilen Aktif Güvenlik Araştırma Aracı, Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda görücüye çıktı. Dünyanın en gelişmiş çarpışma önleyici sistemini barındıran araç, sürücüsüz otomobillerin yolun açıyor.

Araçta, Toyota’nın ABS, şerit takip asistanı, cruise control gibi standart güvenlik sistemlerinin yanında birçok da yenilik var. Bunların en önemlisi 70 metre çapındaki bir bölgedeki nesneleri algılayan 360 derecelik lazer sistemi.

Ancak yenilikler bununla da sınırlı değil… Aracın önüne ve arkasına yerleştirilen sensörler çevredeki araçların hızı ve konumu belirlenebiliyor. Yine tavandaki bir sistemle çevredeki bu araçların hızlarını artırıp artırmadığı, yönlerini değiştirip değiştirmediği de belirleniyor. Yüksek çözünürlüklü üç adet kamera ise 150 metreye kadar tüm trafik ışıklarını takip edebiliyor. GPS anteni ise park halindeki aracın bile hareket ettiği anda ne yöne gideceğini bildirebiliyor. Bütün bu sistemlerin bir arada çalışması, kaza ihtimalini neredeyse sıfıra indiriyor.

Sistem şu anda Japonya’da test ediliyor. Bu amaçla kurulan merkezde test edilen diğer bir teknoloji de araçların birbirleriyle doğrudan iletişim kurmasını sağlayan Akıllı Ulaşım Sistemleri. Sistem sayesinde araçların diğer araçlarla değil, ulaşım altyapısı, hatta yayalarla doğrudan iletişim kurmasını böylece risklerin önceden belirlenmesini öngörüyor.

Aracı ne zaman yollarda görebileceğiniz henüz belirlenmiş değil.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=G5TjINZH3sI

 

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş