Yapay Zekadan Üniversite Giriş Sınavı Matematik Problemlerini Çözmeye

Bir Japon şirketi olan Fujitsu,  “Bir robot Tokyo Üniversitesi’ne giriş sınavını geçebilir mi geçemez mi?” sorusuna odaklanan bir Yapay Zeka projesinde yer alıyor. Todai Robot adıyla da bilinen bu proje, formül çözümlerini ve cebir teknolojisi işlemlerini de içeriyor ve amacı 2021 yılına kadar olan sınavları geçebilecek seviyeye sahip olmak. Proje takımı, araştırmada geliştirilen bu teknolojilerin, ileriki zamanlarda insanların gelişmiş matematik analiz araçlarını kolayca kullanabilmelerine imkan yaratmasını umuyor.

Bir matematik probleminin çözüm adımları bir Yapay Zeka uygulaması açısından şu şekilde özetlenebilir: öncelikle yazıyı programın algılayabileceği ve sonrasında çözümleyebileceği bir biçime çevirmek. Bu basitçe düşünüldüğünde; matematiksel çözümleyici kullanılarak cevabın arandığı anlamsal analiz, metni anlama, formülleştirme, bir bilgisayar için anlaşılabilir bir biçime çevirme, ve formülü çözümleme adımlarını içerir.

Tabii ki, işin zor kısmı da burada insanlara yönelik olarak bir metni bilgisayarın anlayabileceği bir forma sokmak oluyor. Bundan sonraki zor kısım problemin çözümü için en iyi yolu saptamak. Şimdilerde programın başarı oranı 50%, bu nedenle algoritmanın geliştirilmeye ihtiyacı var.

Orjinal metne buradan ulaşabilirsiniz:

http://www.fujitsu.com/global/news/pr/archives/month/2012/20120910-01.html

 

Fujitsu Hakkında:

Fujitsu, bütün alanlarda teknolojik ürünler, çözümler ve servisler sunan, öncü bir Japon bilgi ve iletişim teknolojileri şirketidir. 170,000 üzerinde çalışanıyla 100’den fazla ülkedeki müşterilerini destekliyor. Daha fazla bilgi için bakınız: http://www.fujitsu.com

 

Fujitsu Laboratuarları Hakkında

1968’de tamamen Fujitsu Limited sahipliğinde kurulmuş olan Fujitsu Laboratories Limited dünya üzerindeki ilk araştırma merkezlerinden biridir. Japonya, Çin, ABD ve Avrupa’daki laboratuarların Dünya genelindeki ağı ile organizasyon, yeni nesil hizmetler, bilgisayar sunucuları, ağlar, elektronik cihazlar ve gelişmiş materyaller alanındaki esas ve pratik araştırmaların geniş bir kısmını yürütür. Daha fazla bilgi için bakınız: http://jp.fujitsu.com/labs/en

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş