Voltaj, Potansiyel Farkı, Elektromotor Kuvvet

Voltaj iki nokta arasındaki elektriksel gerilim ya da elektriksel potansiyel farkıdır. Elektromotor kuvvet yada elektrik hareket gücü, pil gibi elektriği üreten bir kaynağın uçları arasındaki, voltaj ise devrenin içinde herhangi iki nokta arasindaki potansiyel farkıdır. Bir başka deyişle birimleri aynı olsada EMK sebep, Voltaj ise sonuçtur. Yani devredeki voltajı oluşturan EMK tir. 

Bir yükü iki nokta arasında, elektrik alanına karşı hareket ettirmek için iş yapılmalı, yani enerji sarf edilmelidir. Bunu matematiksel olarak ifade edersek:

E yada V = W/Q

Burada,

E yada V: Elektrik hareket gücü, yada Elektromotor Kuvvet yada Voltaj (birim: Volt)

W: iş, yani enerji (birim: Joule)

Q: Elektrik yükü (birim: Coulomb)

Yukarıda bahsedilen yük birim yük olarak da yazılabilir, bu durumda: 

Delta V= W/q olarak yazabiliriz,yani birim yükü hareket ettirmek için gerekli voltajdaki değişim (delta) olarak. 

Volt, birimini ilk pilin mucidi 18. yy da yaşamış İtalyan fizikçi Alessandro Volta dan alır. 

Voltaj bir devrede elektronları adeta iter yani elektrik yükünün hareket etmesini ve is yapmasini sağlar. Yani voltaj arttıkça belirli bir zamanda hareket eden yük miktarı da artar. Devredeki direnç arttıkça ise hareket eden yük azalır. Bu ilişki ise Ohm Kanunu ile ifade edilir. Yani devreyi çalıştıracak olan akımın dolaşımını yönetebilmek için herhangi iki nokta arasındaki voltajı bilmek  o devreyi istenen şekilde çalıştırabilmek için olmazsa olmaz bir şarttır.

Bunu suyun yukarıdan aşağıya akmasına benzetebiliriz. İki nokta arasındaki yükseklik yani potansiyel farkı arttıkça suyun akması da hızlanacaktır. Suyun aktığı yoldaki sürtünmenin artması durumunda ise suyun akma hızı yavaşlayacaktır.

Voltaj sürekli sabit olabileceği gibi  zamanla değişkenlik de gösterebilir. Bu da doğru akım veya alternatif akıma sebep olacaktır. 

Elektrikli araçlar belli voltajlarda çalışmak üzere üretilirler. Bu voltaj o elektrikli aletin elektriksel özellikleri açısından en temel bilgilerden biridir ve genellikle ilk olarak söylenen ve bakılan bilgidir (elektriksel güç (Watt) ile beraber).  Bu voltajdan çok daha azı çalışmayı sağlayamazken, çok daha fazlası ise aşırı yük hareketine sebep olup o aletin elektrik devresine zarar verebilir. 

Birçok elektrikli alet, 12 yada 24 Volt gibi düşük sayılabilecek Voltajlarda çalışabilir. Bu Voltaj akü yada çatılara takılan / balkonlara konulan güneş panelleri tarafindan da sıkça üretilen ve güneş pillerinde rahatça depolanıp kullanılan voltajdır. Ancak yüksek voltajın da önemli avantajları vardır. Belirli bir güç için, voltaj arttıkça, bunu daha küçük akım ile yapabiliriz. Bu da daha ince kablolar kullanmamıza olanak sağlayacaktır. Elektriği iletmemiz gereken mesafe uzadıkça bu daha da kritik hale gelir ve yüksek voltaj değerleri daha da gerekli olur. Ayrica yüksek güç ile çalışması gereken birçok elektrikli alet de 120 ve hatta 240 Volt ile çalışmak üzere üretilmiştir.

İki nokta arasındaki voltaj yani potansiyel farkı, bu noktalar arasında bir iletken olsun olmasın  bir elektrik alanı oluşturacaktır. Bu elektrik alanının gücü voltaj arttıkça yada iki nokta arasindaki mesafe azaldıkça artar.

*************

Genel Notlar:

Yukarıdaki yazı da dahil, sitemizdeki paylaşımları yayın tarihli olarak kayıt altına almaktayız. Sitemizdeki içeriklerin her hakkı saklıdır ve bunlar bizden izinsiz olarak kopyalanamaz ve / veya başka bir ortamda yayınlanamaz.

Bu sitedeki içeriklerin tümü genel bilgi amaçlıdır ancak yanlışlık yada eksiklikler içerebilirler. Sitemizdeki bilgilerin herhangi bir şekilde kullanımından doğacak her türlü sonucun sorumluluğu yanlızca kullanıcıya aittir.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş