Yeşil enerjiyle çalışan dronlar

İnsansız hava araçları için en önemli şartlardan bir taneside havada herhangi bir yakıt ikmali olmaksızın uzun bir süre kalmaktır. Günümüzde sadece askeri uyggulamalardan çıkarak yavaş yavaş bilimsel ve diğer sivil amaçlarlada kullanılmaya başlayan dronlar için enerji kaynağı ve bunun nasıl kullanılacağı verimlilik açısından büyük önem taşır.

Geleneksel metodlarla yani sıvı yakıtlarla enerjilerini sağlayan uçakların hem gürültü, hemde havada kalabilme süreleri açısından istenilen verimde olmadığı artık kabul edilmektedir ve bu uçakların alternatif metodlar ile enerjilerini sağlama arayışına girilmiştir.

Hidrojen ve oksijeni suya dönüştürerek çalışan motorla ile geçtiğimiz günlerde yapılan testlerde büyük bir başarı sağlandı. Kullanılan hidrojen yakıt hücreleri geleneksel bir motora göre iki kat daha verimli çalışmakla kalmayıp havada da neredeyse 1 tam gün süreyle kesintisiz uçabildi. Uzmanlar deneyin yapıldığı sırada hava şartlarının elverişsiz olduğunu ve normal şartlarda 1 günün de çok daha üstüne çıkılacağını belirttiler.

Kaynak:
http://news.yahoo.com/s/livescience/20091120/sc_livescience/roboticspyplanesgogreen

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş