Çin’in Otonom Aracı: Fierce Lion 3

Çin’in yeni akıllı aracı “Fierce Lion 3” uluslararası “Future Challenge” akıllı araç yarışlarında 114 kilometrelik Pekin-Tianjin arasını 85 dakikada, maksimum 105 km/h hız ile tamamlayarak ödülleri topladı. Bu yarışın oldukça zorlayıcı etapları da vardı; düz sürüş, araç takibi, şerit değişimi, yavaş trafik, insan talimatları vs. Aracı daha önemli kılan nokta ise Çin’in insan müdahalesi olmadan otoyol testini geçen ilk otonom aracı olması.
Çin’in Ulusal Doğa Bilim Vakfı (National Natural Science Foundation) ve Pekin Teknoloji Enstitüsü (Beijing Institute of Technology) üçüncü parti belgelendirme kurumları olarak Fierce Lion 3’ün teknolojinin üst seviyelerinde olduğuna onayladı. Performans değerlendirmeleri 10.000 kilometreden fazla mesafede hem şehir içi hem de kırsal yollarda yapıldı.

Fierce Lion 3, Cin Halk Kurtuluş Ordusu Askeri Ulaştırma Üniversitesi (Military Transportation University of the People’s Liberation Army) tarafından prototipinin 3.nesli olarak tasarlandi. Radarlar, mesafe ölçerleri, trafik yoğunluğu ölçerleri, navigasyon cihazları da barındırmakta. İki adet merkezi kontrol sistem ile yönetilmekte ve bunların haricindeki bir bilgisayar da veri depolama ve gerektiğinde sistem geri yükleme amaçlı kullanılmakta. Bu bilgisayarlar ayrıca oldukça güvenli bir frenleme sistemini de kontrol ediyor ve maksimum 100 metre içinde durabiliyorlar. Hedef koordinatlarını ayarlamak frenleme zamanını, ivme kontrolünü, iniş-kalkış zamanlarını ve seyahatin hemen hemen tüm detaylarını cihazın kendiliğinden ayarlayabilmesi için yeterli. Bunların dışında acil durum olması ihtimaline karşı el ile kontrol edebilmek de mümkün.

Tek bir sürücü ile büyük nakliyatların gerçekleştirilmesi ve insan gücünden tasarruf edilmesi bu teknolojinin kullanabileceği en önemli örneklerden biri. Sürücülü araçlara göre otonom araçlar daha hassas oldukları için çok daha güvenli. Sistem sürücü yorgunluğunu ve kazaları önlemek amacıyla sürüş kontrolünü otomatik olarak devralabilimekte hatta internet aracılığı ile de yönetilebilmekte.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş