Güneş Enerjisini Ucuza Mal Eden Robotlar

Amerika’nin Kalifornia eyaletindeki Menlo Park bolgesinde, yüksek çitlerin ardında, 20 güneş panelinin birleşimden oluşan, Disneyland’in Wall-E trenini andıran gri renkte, ton balığı biçimindeki bir robot tek raylık hatta calismaktadir. QBotix’in başlangıç ürünü olarak ürettiği Solbot ismindeki bu robot, güneşin günlük hareketi ve mevsimlere göre açısının değişmesinden dolayı maksimum düzeyde güneş ışığını yakalamak için belirlenen her istasyonda durarak silindirik bir kol sayesinde fotoelektrik panellerinin açısını ayarliyor. Almanya’da ise metalik düzeneğe yüklenmiş araba dizaynını andıran tank paletleri ile hareket eden robot kol 140 kiloluk güneş panellerini tüm tesis boyunca gezdiriyor. Yaratıcısının iddiasına göre Momo adındaki bu robotların iki tanesi 250 kişinin işini yapmakta yani 100 megavat temiz enerji sağliyor.
Güneş enerjisi elde etme yarışının fosil yakıtlara rakip çıkabilecek boyutlara ulaşması güneş modüllerinin fiyatlarındaki düşüş ile mümkün olmaya başladı. Geçen yıllara oranla PV modüllerin fiyatındaki %40’lık düşüş ile panellerin fiyatı güneş enerjisi santralinin tüm maliyetinin artık sadece üçte birine denk olmaktadır. Bu durum enerji üreticilerini maliyetleri başka yollardan kısmaya sevkediyor. QBotix gibi genç ve robotik dünyanın yenilikçi isimleri güneş enerjisi santrali maliyetinden kısmak için sensör ve otomasyon teknolojilerindeki gelişmelerden istifade etmektedirler. QBotix’in CEO’su Wasiq Bokhari “Güneş enerjisi santrallerinde robot teknolojisini ilk kullanan şirketiz,” diyor. “Maliyetin büyük kısmı çelik ve robotlar kullanılan çelik malzemeyi %50 azaltmamızı sağlıyor.”

İşin uzmanları santralin enerji üretimini %45’e kadar arttıran, güneşin hareketini ve mevsimlere göre güneşi takip edebilecek şekilde tasarlanmış raylı sistemli panelleri tercih ediyor. Güneş enerjisi santralleri yüzlerce hatta binlerce sıralı güneş panellerinden oluşuyor ve hepsinin kendi takip motoru ve diğer mekanik parçaları var. Bireysel takip cihazlarını ve kullanılacak onca çeliği çıkarırsak ve de tek güç kaynaklı robotumuzun bu işi üstlenmesine izin verirsek, QBotix’e göre toplam külfetin %15’inden kurtulmuş olunuyor. Maliyeti bu denli düşürürken elektirik üretimi ise %30 ila %40 oranında arttırılabiliyor.

Böylelikle tek bir sıra takip sistemi kurmak ve daha az enerji üretmek yerine aynı paraya çift sıra QBotix robot sistemi kurulup ve daha fazla enerji üretebilebiliyor. Bu da maliyetin watt başına bir kaç sente kadar gerilemesini olanaklı kılıyor.

QBotix her ne kadar fiyatını açıklamak istemiyorsada güneş panelleri için tasarlanmış bir robot, bir yedek robot, bir adet çelik ray sistemi, bir adet takip standı olmak üzere sistemini 300 kilovatlık birimler halinde satışa sunuyor. Bokhari’ye göre robotlar lityum-ion pillerle çalışırken 40 dakikada 30 sent gibi bir fiyata 200 adet güneş panelini ayarlayabiliyor ve elektrik üreticileri QBotix’in kendi rayı üzerinde gitmesi sayesinde kabloları gömmek için çukurlar kazmak zorunda kalmıyor. Ayrıca QBotix sistemlerini kurmak için düz bir araziye ihtiyaç yok.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş