Kuvvet ölçmede optik algılayıcı kullanımı

genel_siyahBelçika’nın Ghent Üniversitesindeki bilim adamları, robotik aletlerin yüzeyinde basınç ve kuvvet ölçmeye yarayan basınç algılayıcıları (sensörleri) yada motor resistansı yerine optik sensörler kullanarak daha iyi sonuçlar elde etmeyi başardı. Normal olarak kullanılan basınç sensörleri yada motor resistansı ölçüm metodları arka planda çok fazla sayıda kablo ve elektronik gerektirdiği için etkinliği sınırlı oluyor. Fakat optik sensörlerde bu sınırlama tamamen ortadan kalkıyor ve aynı zamanda çok daha hassas ölçümler de yapılabiliyor.

Optik sensörler iki adet polimer tabakadan oluşuyor. Yüzeye uygulanan basınca göre ışık bir noktadan diğer bir noktaya iletiliyor ve buda basıncın şiddetini ölçmede kullanılıyor.

Robotların günlük hayattaki kullanımı açısından bir yüzeye uygulanan kuvveti tanımak büyük önem taşıyor. Bu sistem bir çok alanda yakında uygulama alanı bulabilir. Örnek olarak tıpta sıkça kullanılmaya başlayan ve doktorlara hassas ameliyatlar yapmakta yardım eden robotlar gelişmiş sensörler sayesinde doktora dokunulan yüzey hakkında daha iyi bilgi iletebilir. Yakın bir gelecekte hayatımıza girmeye başlayacak olan ve günlük işlerimizi yapmakta bizlere yardımcı olacak olan robotlar içinde farklı nesneleri ve yüzeye uygulanan güçleri hassas ve verimli bir şekilde algılamak önem taşıyor.

Kaynak:
http://www.newscientist.com/article/mg20427366.700-optical-pressure-sensors-give-robots-the-human-touch.html

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş