Robot İşletim Sistemi (Robot Operating System – ROS) büyümeye devam ediyor

Günümüzde açık ara farkla dünyada en çok kullanılan robotik işletim sistemi, ROS olarak bilinen Robot Operating System dir. Açık kaynak kodlu olan bu yazılım sürekli artan bir şekilde kullanılıyor. İlk olarak 2010 da yayınlanan ilk versiyonundan sonra ROS, geçenlerde onuncu versiyonuna ulaştı. Yazılımın Türkçe dahil 11 dile çevirisi bulunuyor.

Çok çeşitli robotlar artık ROS’u kullanıyor. Endüstriyel robotlardan tutun, halı temizleyen robotlara, oyuncak şnsansı robotlardan çim biçen robotlara. Bu robotların listesi http://wiki.ros.org/ Robots adresinde görülebilir.

ROS.Org sıtesının kullanımının zamanla artışını gösteren grafik aşağıdadır. Soldaki rakamlar rosçorg un dünyadaki diğer bütün internet siteleri içindeki sıralamasını, üstteki sayılar da son 5 seneki tarihleri göstermektedir. Buradan da görüldüğü üzere ros un kullanımı her geçen yıl gözle görülecek şekilde artmıştır ve bugün herhalde günde en az birkaç yüz bin kullanıcının giriş yaptığı bir site haline gelmiştir. Bu da gösteriyor ki, robotik yazılımı ve robotik alanının kendisi çok daha fazla oranda kullanılmaya başlamıştır. Bu gidişin yavaşlayacagına dair bir belirti henüz yoktur.

ros-chart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ros un şu anda en yaygın olarak kullanıldığı ülke, alexa verilerine göre Çin. Geçen yıla kadar dek bu konuda ABD öndeydi fakat son yılda Çin hemde açık farkla birinciliği ele almış.

Ros’un ayrıca sadece endüstriyel robotlar için bir kolu da var. Buraya http://rosindustrial.org/ adresinden ulaşılabilir.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş