Uluslararası Havacılık Robotik Yarışması – 2009

ABD merkezli AUVSI-Association for Unmanned Systems (İnsansız Sistemler Organizasyonu)tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan 2009 Uluslararası Havacılık Robotik yarışmasının galibi belli oldu. Yarışmanın kuralları gereği, bir binanın içerisinde yeralan bir kontrol panelinin yerini otonom bir şekilde tespit edip, onun fotorafını cekmek ve bunu iletmek gerekiyordu.

Bu görevi başarı ile yerine getiren Alman yapımı helikopter, galibiyetin vede 10,000 dolarlık ödülün sahibi oldu. Helikopterin yazılımı ise ABD deki MIT (Massachutes Institute of Technology) Üniversitesi tarafından oluşturuldu.

Helikopterin karbon fiber den oluşan bir iskeleti, vede kendini havada tutmaya yarayan dört adet pervanesi bulunuyor. Helikopter etrafını sürekli olarak tarayan ve yaklaşık 33 metre menzile sahip lazer tarayıcıları sayesinde bulunduğu mekanın üç boyutlu haritasını çıkarıyor ve hareket ederken de bunu sürekli olarak güncelleyip yolunu kendi başına bulabiliyor. Robot ayrıca, sürekli olarak kablosuz kameraları vasıtası ile de uzakta bulunan bilgisayarlar ile irtibat halinde oluyor.

5 yıldır yapılagelen Havacılık Robotik yarışmasının asıl hedefi, her yıl o seneki mevcut teknoloji ile yapılamayacak yeni bir hedefi ortaya koyup, yarışmacı ekipleri bu engeli yeni metot ve buluşlarla aşmaya teşvik etmek olarak tanımlanabilir.

Video aşağIda …

"Uluslararası Havacılık Robotik Yarışması – 2009" için yapılan yorumlar

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş