Yeni Otonom Araba: RobotCar

RobotCar olarak adlandırılan yeni bir otonom araba, İngiltere’ de, Oxford Üniversitesi’ndeki Mühendislik Bilimi Bölümünün Mobil Robot Grubu (MRG) tarafından tasarlandı. Bu otonom arabayı diğerlerinden ayıran ise teknolojisine kıyasla fiyatı.

Halen proje üstünde çalışan 22 araştırmacı, Nissan’la, onların teknik desteğini ve araç donanımını kullanarak ortak çalışma içerisindeler. RobotCar, Nissan LEAF aracının bir modifikasyonu.

Araştırma takımının asıl ilgisi, bilgi mühendisliği ve otonom alıcılık yoluyla altyapısız bir navigasyon yaratmak. Proje, diğer sürücülerle iletişim kurulması vasıtasıyla güvenli bir sürüş yaratmayı ve yollardan verimli bir şekilde yararlanarak sürücüler için boş zaman yaratmayı amaçlıyor. RobotCar yolu, yayaları ve diğer arabaları gözleme yeteneğine sahip. Yolda bir engel olması halinde yavaşlayıp, yol tekrar temiz hale gelene dek duruyor.

Araba, lazerleri sayesinde 3D algılamaya sahip ve o anki çevreyle, kayıtlı 3D izlem hafızasının eşleşmesinin ardından sürüşü devralmayı öneriyor. Böylece, araba önce çevresini öğrendikten sonra sürüşü devralma yeteneğine sahip.

IPad, Düşük Seviye Kontrolörü (LLC) ve Ana Araç Bilgisayarı (MVC) arabanın sahip olduğu üç bilgisayar. IPad kullanıcı ara yüzünü oluşturuyor. Sürüşle ilgili herşey Ana Araç Bilgisayarı tarafından kontrol edilebiliyor. Otonom bir sürüş için bu üç bilgisayar da hazır olmalı. Eğer otonom sürüş sırasında bir problem oluşursa, sürücünün direksiyonu devralması isteniyor. Sürücü devralmazsa araba kendi başına duruyor. Sürücü frene dokunur dokunmaz kontrolü ele alabiliyor.

Bu araç elektrikle çalışıyor, bu sayede karbon salınımı hiç yok; bu yüzden de ayrıca çevre dostu bir araç.

GPS yerine arabanın navigasyon sisteminin, daha ucuz olan ve yansıtıcı işaret ışıkları ve kılavuz tellere dayalı, lojistikte kullanılan robotlar gibi olması planlanıyor. Robotlar için olan teknolojinin, gelecekte hassas olmasını sağlamak için, sensörlerden gelen verilerin yorumlanmasında makine öğrenim teknikleri ve matematiksel modeller kullanılıyor. Bu arabadaki asıl ilginç olan şey ise arabanın statik ve dinamik çevresel karakteristiklerin farkında olması. Statik karakteristikler, bölge hakkındaki bilgi ve trafik levhaları/işaretleri/ışıklarının (ve buna benzer) tipi gibi zor değişen bilgiler anlamına geliyor. Bununla birlikte, veriler aynı zamanda sürüş boyunca kendisini güncelliyor. Diğer taraftan, dinamik engel tespiti ise standart bir lazer tarayıcıyla herhangi türde potansiyel engellerin tespiti anlamına gelmekte. 85 derecelik saha görüşü ve önden 50 metrelik mesafede saniyenin 13’de biri tespit imkanı araçta mevcut.

Lazerler ve kameralar dikkatli bir şekilde gizlendiği için, sadece dışardan bakarak diğer arabalardan ayırması zor. İlaveten, ana araç bilgisayarı bagajda yer almakta.

Şu anda, sistem yaklaşık olarak 7750 dolara mal olmasına rağmen araştırmacılar bunun gelecekte 150 dolara inmesini bekliyor.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki internet adresini ziyaret edebilirsiniz:
http://mrg.robots.ox.ac.uk/robotcar/index.html

Video kaynağı: Mobil Robot Grubu Oxford, İngiltere.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş